Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

22. november 2015

Sparetips #11: Kredittkort

Å betale for seg med kredittkort lyder kanskje ikke som et godt råd dersom du fra før har dårlig med inntekter. Derfor først litt om ulempene.

Kredittkort har absolutt sine fordeler, men kan også bli en felle for økonomien din. Hvis du ikke er i stand til å nulle ut kreditten ved hvert forfall, påløper nemlig høye renter. Hvis du holder god oversikt og er påpasselig med å unngå alle rentekostnader, er imidlertid de fleste kredittkort gratis - og ikke minst svært praktisk.

Det er likviditeten din som avgjør om dette er noe for deg. Hvis du har tilgang på sparepenger eller fleksibel kreditt/rammelån til lav rente, som gjør at du lett kan betale ned gjelden til kredittkortselkapet regelmessig, bør du vurdere å gjøre alle dine kjøp med kredittkort. Hvis du derimot lever på sparebluss uten reserver, sånn at hele økonomien din går i null minst en gang hver måned, bør du styre unna. Uten noe likviditetsmessig slingringsrom vil du ganske raskt få merkostnader i form av høye renter - og når du først er fanget av et sånn kort er det vanskeligere å slippe fri fordi du hver måned må betale nye renter før du kan nedbetale gjelden til selskapet.

Hva er så fordelene med kredittkortet? At du får inntil 6 ukers betalingsutsettele skal du ikke legge for stor vekt på i det daglige, det jevner seg jo ut ganske raskt sånn at det månedlige forbruket ditt blir det samme som før. Men hvis du ellers ville brukt tid på å flytte penger til og fra et vanlig betalingskort, slipper du de overføringene.

De fleste kredittkortene kommer med visse fordeler, og hva som lønner seg for deg påvirkes av hva du bruker penger på. Reiser du mye? Har du dyr forsikring? Handler du varer som du kan få billigere gjennom et medlemsskap?

Det er dessuten smart å bruke kredittkort spesielt hvis du handler reise, overnatting, fra utlandet, nettbutikk etc. Hvis noe viser seg å gå galt, f.eks. at varen ikke blir levert som forventet, vil kredittselskapet i mange tilfeller overta tvisten som er oppstått, uten at du blir belastet.

Flere kort inkluderer reiseforsikring når reisen er betalt med kortet. Har du allerede god forsikring, er kanskje dette overflødig.

Et kredittkort kan også være en slags trygghet hvis det skulle oppstå uforutsette utgifter som du ikke kan komme unna. F.eks. om hvitevarer må byttes ut, eller rørlegger må hyres. Du må selvsagt skaffe midler uansett, men får litt mer tid på deg.

Alt i alt er det viktig å være bevisst på at et kredittkort ikke gjør at du kan øke forbruket ditt. Det gjør bare at du kan styre de samme betalingene som du eller ville hatt, på en litt mer fleksibel måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar