Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

25. februar 2015

Sparetips #5: Bruk mer av mat som er sunn og rimelig

Selv om du vil begrense matbudsjettet, trenger du ikke bestandig å velge dårlig og underpriset mat. Fiskekaker som stort sett består av melk og stivelse er et eksempel på mat som du bare unntaksvis vil spise.

Men blant de sunne matvarene finnes det også endel som er rimelige og som kan brukes ofte. Løk koster f.eks. mindre enn 1 kr pr stk, vel og merke når den kjøpes i løs vekt og ikke i strømpe. I løs vekt får du plukke selv, og kan da variere størrelsen litt. Løk kan brukes i nesten alle retter, enten som grønnsak eller mer finhakket som smakstilsetter. Det er uansett en billig måte å gjøre en enkel rett litt mer spennende.Poteter og gulrøtter er også rimelig. Selv om økologiske gulrøtter er bedre på smak, kan du fint bruke en rimeligere variant iblant.

De vanligste grønnsakene er stort sett rimelige, men hvis du bare spiser halve blomkålet eller brokollien, blir det jo dobbelt så dyrt. Spiser du lite grønnsaker bør du heller kjøpe frosne grønnsaksblandinger. Frosne grønnsaker er ofte vel så næringsrike som ferske, fordi det vanligvis går ganske kort tid fra innhøsting til nedfrysing. Dessuten er det lettere å unngå å kaste restene fordi du jo tiner opp akkurat så mye som du trenger. Når blandingen har ligget lenge i frysen blir innholdet mindre delikat og vanskeligere å dele opp - sørg derfor for å bruke opp de eldste pakkene før du åpner nye.

Vær obs på at det er stor prisforskjell på tomater. Selv om de i løsvekt ikke alltid er best på smak og næring, gjør de nytte på leverposteien. De koster ca 2 kr pr stk, mens pakninger med tomater av bedre kvalitet kan koste omtrent 30,- og da kan det jo bli dyrt hvis du spiser to av tomatene og kaster resten. I perioder har tomater i pakning kort holdbarhet. Forøvrig - det er ikke alle de dyre pakningene som er så smakfulle som man skulle tro. Kjøp gjerne kvalitetstomater når du vet at du skal bruke mange i løpet av kort tid, men ellers gjør de billige nytten til hverdags.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar