Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

25. februar 2015

Sparetips #6: First inn, first out

Akkurat som for aksjesalg, gjelder FIFO-prinsippet også for mat.

En stor kostnad i mange husholdninger er kasting av mat som er gått ut på dato. Dette skjer lett fordi man gjerne åpner en ny pakning mens det ennå er litt igjen i den gamle. Særlig i en større husholdning vil dette lett  skje. Men også enpersonshusholdninger kan gå i fella.Har du f.eks. et par tomater igjen fra forrige uke, men har kjøpt inn nye, så er det om å gjøre å spise opp de gamle først. De smaker garantert bedre nå, enn om du venter til etter at de nyinnkjøpte er brukt opp.

Påleggspakker som ikke er åpnet har det kanskje med å bli slengt i fryseren dagen før de går ut på dato. Unngå dette, for pålegget blir ikke bedre av å være frosset, og når du en gang graver pakkene fram igjen, har de kanskje ligget så lenge at du allikevel kaster dem. I stedet for å fryse ned pålegget, kan du bruk det i pizza, suppe, ostesmørbrød, risotto eller omelett, så får du spist opp hele pakken i en jafs.

Også frossenfisk har begrenset holdbarhet. Jo feitere fisken er, jo raskere harskner den. Fisk bør derfor ikke ligge i fryseren i mer enn et par måneder. Dermed er det viktig at du har en viss kontroll på hvilke pakninger som har ligget lengst. Holdbarhetsdatoen står på pakken, men er ofte vanskelig å finne. Det er fort gjort å skrive dato med en tusj på hver pakke som fryses ned.

Melk og juice som er åpnet taper seg raskt selv om de står i kjøleskap. Særlig når det er mye luft i kartongen forringes smaken etter noen dager. Sørg for å bruke opp den åpnede kartongen før du spretter en ny, så sparer du inn adskillige kroner i løpet av året.

I kjøleskap og skuffer blir det lett sånn at matvarer som du ikke bruker ofte dyttes bakover. Snart er de ute av syne, og blir glemt helt til de kastes. Lag deg en rutine for å bruke opp det som ligger bakerst før det er for sent. Dette er ofte rester av pakninger hvor du brukte bare litt og glemte resten. En sånn hverdag kan fort bli kostbar.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar