Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

16. juli 2015

Sånn reduserer du risiko når du handler aksjer

Du gjør naturligvis ditt beste for å kjøpe aksjene når kursen er som lavest, men dessverre er det ofte sånn at kursen blir enda lavere neste dag. Derfor er det smart å fordele kjøpene over tid.

Handler du for 5.000 så er det kanskje like greit å ta hele handlen i en jafs, for du må jo betale kurtasje for hver del. Når innsatsen er større er det derimot mye å hente på å dele opp handelen, gjerne i 3, men i alle fall i 2 kjøp. Når kjøpssummen er større, betyr ikke de ekstra gebyrene noe for resultatet. Prinsippet er det samme uansett hvor mye du handler for.

Legg inn en kjøpsordre som utgjør ca 1/3 av det du har tenkt å handle for.

Vent noen virkedager, og se an kursutviklingen. Når kursen har gått opp 5% handler du for en ny 1/3. Når kursen har gått opp ytterligere 5% handler du for resten. På denne måten har du en god inngangskurs og tåler at kursen faller en del tilbake, uten at du går i minus. Du får m.a.o. et større handelsrom til å komme deg ut om du skulle finne ut at investeringen likevel ikke var så lukrativ som du først trodde.

Ja, hvis aksjen går opp 10% ville du hatt større avkasning hvis du hadde gått inn med hele summen fra starten av, men da ville du også ha tapt mye mer hvis kursen hadde falt. Det er snakk om å redusere risiko.

Hvis kursen faller mer enn 5% etter at du har kjøpt første 1/3, bør du selge. Tapet blir da vesentlig mindre enn om du hadde gått inn med hele summen. Selv om du tror at kursen skal gå opp igjen, bør du selge deg ut og heller kjøpe igjen til en litt lavere pris.

Du må naturligvis vurdere alt dette i forhold til selskp og bransje. Prinsippet blir det samme, men enkelte selskaper har større kurssvingninger uten at det behøver å involvere høy risiko.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar