Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

6. mars 2015

Sparetips #9: Si ja takk til kassalappen!

Det er vanskelig å spare penger på å gjøre en god mathandel hvis du ikke vet hva varene vanligvis koster. For å holde litt oversikt bør du be om å få kassalappen når du handler, i alle fall en gang i blant.

Lag deg en oversikt hvor du noterer hva du betalte for en gitt vare, gjerne også hvor og når du handlet. Dette kan du enkelt gjøre i et regneark, eller kanskje i en notat-app på mobilen, så har du det også tilgjengelig når du er i butikken. Du kan begrense dette til de varene som du handler flere ganger pr måned. En vare som du kjøper bare annet hvert år trenger du med andre ord ikke å bruke tid på.

Når du lager handlelapp, setter du også opp hva du regner med at varen vil koste. Da er det enkelt å forholde seg til den faktiske prisen i butikken.

Da vet du også omtrent hva hele handelen vil koste. Hvis sluttsummen i kassen stemmer omtrent med det du forventet, har du så god oversikt at du ikke trenger å be om kassalappen. Hvis det er størrre avvik, kan det jo tenkes at noe er slått inn feil, eller at du har plukket med deg en dyrere vare enn du hadde tenkt. Det er ikke alltid så lett å forstå hvilken hylleprislapp som gjelder hvilken vare, særlg i frysediskene er det lett å plukke feil.

Når du kommer hjem med en ny kassalapp, kan du oppdatere oversikten din hvis du synes det er nødvendig. Ifølge Aftenposten har en gjennomsnittlig dagligvarebutikk omtrent 50.000 prisjusteringer i løpet av et år, men det holder nok om du oppdaterer deg på basisvarene dine f.eks. halvårlig.

Det er ikke nødvendig med et rigid system. Dette handler først og fremst om å holde oversikt over kostnadene dine, og ikke minst å unngå dyre feilkjøp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar