Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

9. mars 2015

Sparetips #10: Ditt daglige brød

Hva er vel bedre enn hjemmebakt brød! tenker du kanskje iblant. Men så handler du brød fra butikken allikevel. Hva med å bake selv? Hvis du prøver å redusere forbruket ditt kommer du ikke utenom brødet - her ser du hva du sparer!

De fleste spiser brød hver dag. Jobber du hjemme kan du nyte en god lunsj rett fra kjøkkenbenken, eller kanskje jobber du borte og har med deg matpakke. Uansett er det mye å spare på å bake brødet selv. Ikke er det vanskelig, og ikke tar det mye tid. Så hvorfor ikke bestemme deg for å kun spise hjemmebakt brød de neste fire ukene?

Kjøpebrød finnes som kjent i både sunne og mindre sunne varianter. Næringsmessig kan imidlertid også grove brød inneholde tilsetningsstoffer som du ikke får vite om. Eller brødet er faktisk ikke så grovt som det utgir seg for å være. Når du baker selv har du nesten full kontroll. Også ingrediensene du har i skuffer og skap kan inneholde hemmeligheter, men det blir i så små mengder at vi for enkelthets skyld sier at du har full kontroll når du baker selv.

Du blir kanskje overrasket over hvor godt brød du kan bake av få og enkle ingredienser. Med utgangspunkt i en standardoppskrift, kan du senere variere ved å bytte ut noe av det grove melet, tilsette hakkede nøtter eller mandler - ja du kan til og med bruke litt krydder og urter for å skape variasjon i hverdagen. Har du små barn i hus, så er nok enkle brød greit nok. Men fordelen med å bake selv er jo at du fryser brødene ned som du vil, og det er ingenting i veien for å ha mer enn en variant i frysen.

Nedenfor finner du en grunnoppskrift for to brød, og her er hva ingrediensene koster:


Noen ganger i året får du kjøpt pakker med 8 kilo hvetemel til omtrent halv pris. Får du tak i disse, koster hvert brød bare kr 4,08.  Nøtter, mandler etc kommer i tillegg, men vil ofte være varer du har tilovers.

Grunnoppskrift

Til 2 brød trenger du:

500 gram hvetemel
400 gram grovere mel, f.eks. like deler sammalt hvete fin og sammalt hvete grov, men du kan også tilsette havregryn eller andre grovere melsorter.
1 pk tørrgjær (ca 12 gram).
5 dl hvann - avhengig av meltype er det noen ganger greit med litt mindre væske.
litt olje, ca et par spiseskjeer er nok, men bruk gjerne mer. I så fall bør du bruke litt mindre vann.
salt (1-2 ts, alt etter smak)
sukker (1-3 ts, alt etter smak). Sukkeret er næring til gjæren.

Bland det tørre i en bakebolle.

Tilsett ca 75% av vannet og olje, deretter tilsettes litt vann av gangen sånn at deigen ikke blir for bløt. Avhengig av melsorter og hvor mye olje du bruker, kan 5 dl vann bli litt for mye. Det er ikke nødvendig å varme vannet til 37 grader hvis du har god tid til forhevingen.

Deigen skal være så bløt at den såvidt klisser litt, men skal være fast nok til at den slipper når du elter. Ikke fall for fristelsen til å drysse på mer mel, da blir deigen så fast at den ikke hever like godt, og du ender opp med nokså kompakte brød.

Når deigen er blandet relativt godt, velter du den ut på benken. Elt den godt. Det er ikke noe i veien for å tilsette bittelitt vann hvis du synes deigen er for fast. Du bør elte minst til deigen slutter å klisse, det tar gjerne 5-10 minutter, men hold gjerne på i 15 minutter. Med musikkfølge går de minuttene kjapt. Lar du maskin gjøre eltejobben, følger du anvisning.

Legg deigen tilbake i bollen, legg et dobbelt håndkle over og sett den lunt til forheving i 60 minutter. Noen ganger er 60 minutter for kort tid. Ikke noe problem! Deigen blir bare bedre av å stå lengre, gjerne i flere timer.

Når deigen har hevet i minst 60 minutter, velter du den forsiktig ut på benken igjen. Del den i to like emner som du former til to brød og legger i hver sin brødform (ca 1,5 liter). Formene setter du på komfyren, pensle dem gjerne forsiktig med lunkent vann - litt bløtere topp gir gjerne litt bedre heving. Legg håndkleet over og la brødene stå i ca 45 minutter. Etter 15 minutter setter du stekeovnen på ca 70-100 grader. Den svake undervarmen vil vanligvis trigge hevingen. Når det er 15 minutter igjen kan du sette ovnen på 200 grader.

Hvis brødene har dannet hinne kan du pensle litt igjen med vann før de settes inn i ovnen, men det er ikke nødvendig. Stekes nederst i ovnen i ca 45 minutter.

Hvert brød er nok til 5-7 brødmåltider for 1 voksen person. Med ett brødmåltid pr dag betyr det at du må bake ca 4 brød pr måned. Har du flere munner å mette er det mest rasjonelt å doble porsjonen, så slipper du å bake hver uke. Etter noen runder blir imidlertig brødbakingen ren rutine, og ikke mer pes enn å rydde ut av oppvaskmaskinen...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar