Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

23. februar 2015

Hvor lite kan du handle aksjer for?

Hvis aksjehandel er nytt for deg, kan det være smart å prøve seg fram med noen små handler, eller kanskje enda bedre - med tenkte handler. I alle fall, det finnes ingen nedre grense for hver enkelt aksjehandel, men mange små handler kan fort bli mer kostbart.Du kan altså foreta en enkelt handel for kr 1000 om du vil, men prisen pr aksje må gå opp med beløpet, for du kan bare kjøpe hele aksjer. Hvis aksjen øker i verdi med 10%, som ikke er usannsynlig hvis du gjorde et godt kjøp, blir gevinsten din kr 100. Altså ikke mye å juble for. Du må nemlig betale kurtasje, som er et transaksjonsgebyr, både når du kjøper og når du selger aksjene dine. Det er vanlig at kurtasjen er minimum kr 49, så i dette tilfellet sitter du altså igjen med kr 2. Det sier seg selv at du ikke kommer særlig langt med så små beløp.

Investerer du istedet kr 10.000 og oppnår 10% avkastning, blir det en nettogevinst på ca kr 902.

Hvis du greier å gjenta dette hver måned, har du etter ti måneder doblet kapitalen din og kan tjene det dobbelte. Du kan selvsagt reinvestere smågevinster etter hvert, men p.g.a. kurtasje kan det være smartere å samle opp hvis beløpene er såpass små som her. Hvis du fortsetter å tjene 10%, vil du etter ti måneder tjene kr 1.804 pr måned.

Dette er ikke nok å leve for, og dessuten skal du betale skatt. Men hvis du har anledning til å investere et større beløp allerede fra starten av, blir også avkastningen større.

Dette er kun et eksempel, og som nybegynner kan du ikke regne med en nettoavkastning tilsvarende 10% pr måned. Noen ganger vil du nemlig tape litt istedet, og da sier det seg selv at det er avgjørende at du både velger riktig selskap og handler på et gunstig tidspunkt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar