Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

9. september 2016

Utbytteporteføljen - Rapport august 2016

Samlet dagsverdi av utbytteporteføljen fortsatte fallet i august. Er prosjektet mislykket? Det er i alle fall langt vanskeligere å hente ut gode utbytter i år enn i fjor.

Litt forsinket kommer rapporten for august. Egentlig litt under tvil, for utbytteporteføljen fortsetter å synke i verdi, og det er vel sånn at det er morsommere og både skrive og lese om porteføljer som går bra. Men - kanskje ka det uansett være greit med en påminnelse om hvor ille det faktisk kan gå. De månedlige rapportene fortsetter derfor foreløpig ut året.

I august ble det satt en liten pott på PHLY, Fristelsen til å motta ekstraordinært utbytte ble for stor, men i ettertid kan det se ut til å være nok en dårlig plassering for kjapp gevinst. Beløpet er imidlertid ikke stort, se mer under.

Det ligger dårlig an med oppnåelse av målsetting. Samtlige av plasseringene er i negativt terreng, og hittil i år er det kun hentet ut 28.855 i utbytter. Målet er 80.000, men resultatet blir neppe mer enn 35.000 (t.o.m. Q3). Samlet papirtap utgjør 312.885 men p.g.a. tidligere utbytter er nettoresultatet pr 31.08. 214.519.

Du lurer sikkert på hvorfor ikke flere av postene er solgt eller vektet ned for å begrense tapet. Vel, tanken med hele porteføljen er å ha en serie med utbytteaksjer stående over lang tid, gjerne uten handler. De fleste sektorene snur før eller siden opp, og da spiller det mindre rolle om nåverdien er lav underveis. Det som betyr mest er at utbyttene reduseres. Hadde kjøpene vært gjort i dag til langt lavere priser ville selvfølgelig antall aksjer vært mye større og både dagens og fremtidige utbytter blitt mye bedre.

For Q2 gir både BWLPG og AWDR utbytter, riktignok reduserte i forhold til Q1. AVANCE har derimot valgt å droppe utbytte helt for Q2, noe som utbytteporteføljen taper stort på.


I diagrammet over ser du utviklingen for hver enkelt investering. Til høyre er sum utbytter og realisasjoner for inneværende år og for tidligere år, og helt til høyre (Sum) er også urealisert tap eller gevinst tatt med. Utbyttene reinvesteres ikke, men tas ut til forbruk.

Awilco Drilling PLC Ltd (AWDR)
Uendret beholdning. Kursen har falt tilbake, men har stabilisert seg rundt 30. Utbyttet for Q2 er redusert til USD 0,10 som er det laveste noensinne.

Avance Gas Holding Ltd (AVANCE)
Uendret beholdning. Ratene har fortsatt fallet, og det finnes ingen snarlige tegn til bedring. Som forventet nullet selskapet utbytte for Q2. Det forventes heller ikke utbytte for Q3.

BW Offshore Ltd (BWO)
Beholdningen er fortsatt 0 aksjer, men det er fremdeles meningen å gå inn igjen i denne. Se rapporten for juli.

BW LPG (BW LPG)
Uendret beholdning og fortsatt fallende kurs i august. Porteføljens urealiserte tap økte med ca kr 7.500 når det tas høyde for tidligere mottatte utbytter. Utbytte for Q3 ble kun USD 0,09 som er vesentlig lavere enn for Q1. Planen om å øke litt før dette utbyttet ble utsat da utbyttet uansett ikke utgjør noe beløp av betydning. Og det var like greit, for nå er kursen falt ytterligere.

Philly Shipyard (PHLY)
En nokså spontan handel da det ble gjort kjent at selskapet utbetaler USD 3,00 som ekstraordinært utbytte i september. Da det ble handlet for ca 10.000 var tanken å doble nærmere ex-dividende. Det er ennå ikke for sent, men eksisterende beholdning vil ikke bli øket. Aksjen har stort sett liten omsetning, men p.g.a. mulig framtidig bud kan det være interessant å vurdere en langsiktig posisjon her.


Rapport for september kommer ca 1. oktober.

5 kommentarer:

  1. Hei, var jeg som kommenterte 10. mai på april-rapporten din. Siden dengang har jeg solgt meg kraftig ned i Avance og omplassert de frigjørte midlene i "vekstaksjer" (deriblant Axactor) i et forsøk på å hente inn tapet.

    Jeg står nå igjen med kun en 5 % Avance-andel i porteføljen min. Jeg handler på Nordnet og er på Shareville.
    På Shareville er det en utbytteaksje-gruppe hvor forfatteren av http://www.nordnetbloggen.no/hvorfor-utbytteaksjer-er-en-god-strategi/08/09/2016/ postet.

    Synes det var et interessant blogginnlegg som tar for seg bransjer som har vist seg over tid å ha stabil inntjening og god utbyttehistorikk. I samme blogginnlegg brukes Avance som et eksempel på en syklisk industri hvor det i perioder vil være gode utbytter, men i andre perioder vil være null utbytte. Hvis man velger slike aksjer som del av en utbytteportefølje så tror jeg man må være litt mer proaktive og vekte seg opp/ned med syklene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei igjen, beklager sen respons - det blir litt stille her mellom oppdateringene. Du har nok gjort rett i å vekte ned, ja, jeg har forholdt meg litt vel passiv i påvente av bedre tider. Ser ut til at LPG skal opp framover, så vi får håpe det løsner skikkelig.

      Takk for lenken, skal sjekke de ut så snart jeg får anledning. Vet det finnes endel amerikanske utbytteselskper som utbetaler utbytte hver måned, og vel har gjort det i mange år, ror imidlertid ikke at det er snakk om så stor prosentvis avkastning.

      Slett
  2. Jeg har samme fordeling som deg. Min første, mer stabil og diversifisert utbyttestrategi med SALM, MHG, GJF, ATEA, OCY, STL ... var bedre! Jeg var for grådig :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og takk for kommentar. Ja, grådigheten er litt skummel, den spiser gjerne litt av avkastningen. Jeg vet litt om det :) Er forøvrig inne i flere utbytteaksjer enn de som inngår i "utbytteporteføljen", bl.a. OCY som jeg oppfatter som et lovende papir.

      Slett
  3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett