Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

24. juni 2016

Brexit er et faktum - don't panic!

Storbritannia har tatt sitt demokratiske valg og snur ryggen til EU. Dagens aviser er fulle av overskrifter som at finansmarkedene stuper og at blodet flyter på børsene. Men leser du mellom linjene er meglere som uttaler seg svært uklare på hva det egentlige utfallet vil bli for investeringen din. De vet rett og slett ikke. Oslo børs startet godt i rødt, men allerede en time etter åpning har mange papirer justert seg kraftig. Fortsatt tyder alt på en rød dag, og enkelte aksjer faller mer enn andre, men få ikke panikk - mye er påvirket av trading.

Hvis du er langsiktig må du løfte blikket og se litt framover. Det vil trolig bli urolige tider, men ikke nødvendigvis noen grunn til panikk. For det første vil det ta lang tid - sannsynligvis flere år, før Storbritannia er løsrevet fra EU. Brexit påvirker så klart forhandlingstonen, men på sikt vil alle mekanismer søke mot en stabilisering som både EU og Storbritannia kan leve med.

Det store spøkelset er derimot EUs framtid. vil flere store stater løsrive seg? Er dette bare starten på en dominorekke? Det kommer sannsynligvis flere tilsvarende saker, noe som utvilsomt vil redusere EUs makt, men behøcver det å være negativt for investeringene dine? Hvordan har EU bidratt til å stabilisere europeisk økonomi de siste tiårene? Det er trykket opp penger, det er gitt store lån til medlemsland som i mange tilfeller trolig ikke er i stand til å betale tilbake. Når mye makt samles på ett sted, forsvinner den nøytraliseringsvirkningen som flere aktører kan gi. For mye makt på ett sted behøver ikke å være positivt for europeisk økonomi, det heller.

Brexit er først og fremst et kraftig varsko til EU. Kanskje har EU vært for grådige, og like mye kanskje tvinges de nå til å justere politisk og økonomisk kurs. Akkurat det trenger ikke å ha negativ betydning for din investering. Det eneste som nå er sikkert er at drevne finansakrobater og meglerhus vil gjøre sitt beste for å utnytte urolighetene som må komme framover. I et sånn bilde vil trolig småinvestorene bli større tapere enn både EU og Storbritannia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar