Ønsker du å jobbe mindre og heller bruke mer tid på personlige interesser eller den store drømmen? Her får du tips om å bygge inntekt fra utbytteportefølje, handle aksjer på børs og å drifte eget aksjeselskap. Mens det går seg til, kan enkle sparetips bidra til at hverdagsøkonomien går rundt.

7. mars 2015

Handle aksjer gjennom eget aksjeselskap?

Du synes kanskje at det høres litt drøyt ut å opprette eget aksjeselskap for at selskapet skal handle aksjer, istedet for at du investerer privat. Men det finnes faktisk en del fordeler. Alt er imidlertid avhengig av hvor mye du handler og hvor stor avkastning det blir.

I dag kan alle kjøpe og selge aksjer direkte på nettet, uten å gå via en aksjemegler som i gamle dager. Opprett en konto, og du er i gang. De seneste årene har det dessuten blitt stadig enklere for folk flest å opprette eget aksjeselskap. Men hva er egentlig fordelene og ulempene med selskap i forhold til å handle privat?

Skatteutsettelse

Den opplagte fordelen er skatteutsettelsen. Dette forutsetter at du gjør det rimelig bra sånn at skatten faktisk ville blitt betydelig. Mens privatpersoner betaler 27% skatt (2015), betaler aksjeselskaper ingen skatt av aksjegevinst når det handles innen EU. Selskapet betaler riktinok litt skatt av aksjeutbytter, men det er uansett mikroskopisk. Når du handler aksjene gjennom eget AS utløses ingen skatt før du tar midlene ut fra selskapet, kanskje noen år senere.

Men er det så farlig å betale skatt? Hvis du trenger avkastingen for å dekke ditt forbruk, er det helt greit å handle aksjene privat, og å betale skatt samme år. Men hvis du allerede har god månedsinntekt som dekker forbruket ditt, og aksjehandelen er mer på si, eller hvis handlene dine normalt gir langt større avkastning enn du trenger til forbruk det året, kan et selskap heller reinvestere avkastningen. Da reinvesterer du faktisk skattepengene helt til du en dag tar ut en sum og betaler inntektsskatt av den summen. Du kan selvsagt reinvestere avkastning som privatperson også, men skattekostnaden på 27% må betales ved neste skatteoppgjør, ergo vil du som privatperson bare kunne reinvestere 73% av gevinsten.

Enklere å overføre verdier

Hvis flere personer eier grunnkapitalen som du investerer, eller skal arve den, kan det også være fordelaktig å handle aksjene gjennom selskap fra starten av. Da kan eierskapet overføres f.eks. til arvinger uten at du først må realisere gevinster, som dermed ville utløst mer skatt. Det blir også enklere å dele opp kaken i passe stykker når det er aksjeselskapet ditt som deles opp, og ikke de egentlige investeringene.

Ta ut midler når det passer din økonomi

Du bestemmer selv når du skal ta ut midler fra aksjeselskapet, enten i form av utbytte eller f.eks. som honorar for utført administrasjon. Du kan også være ansatt i ditt eget aksjeselskap, og hvis dagdrømmen din består i andre aktiviteter enn aksjehandel, er det ikke noe i veien for å legge flere virksomhetsområder inn under samme selskap, forutsatt at det framgår av selskapets vedtekter.

Relevante kostnader dekkes av selskapet

Eget aksjeselskap kan ta noen av de kostnadene som du kanskje ellers ville tatt privat. F.eks. er det naturlig at selskapet dekker kjøp av finanslitteratur/avis, kurs/seminar og kanskje også datautstyr og internettoppkobling. Kostnadene må selvsagt ha relevans for virksomheten i selskapet, og det må være en viss aktivitet pr måned. Du kan få flere av disse fradragene også som privatperson, men noe begrenset.

Spørsmålet om MVA er ikke aktuelt for aksjehandel, men hvis selskapet har omsetning fra andre virksomhetsområder, finnes det fordeler også relatert til MVA.

Ulemper med eget selskap

Det er finnes selvsagt også ulemper med aksjehandel gjennom eget aksjeselskap. Det krever en del administrasjon å drifte selskapetm, noe du jo slipper som privatperson. Selskapet må bl.a. levere årlig næringsoppgave og melding til aksjonærregisteret. Dette kan ta litt tid første gang, men så fort du får oversikt er det nokså enkle rapporteringer som gjøres i Altinn.

Selskapet må også utarbeide årlig regnskap og årsmelding, og avholde årsmøte, men hvis du handler mye bruker du nok uansett litt tid på å holde oversikt over investeringene.

14 kommentarer:

  1. Hei, kan gevinst fra aksjehandel re-investeres i eiendom uten at dette utløser skatt??

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Kommentaren din ble fanget av filter, og det oppdaget jeg først nå, beklager! Jeg antar at det du skisserer må gjøres innen et AS for ikke å utløse skatt. Altså at AS selger aksjer og deretter investerer i eiendom. Men siden du spør står(stod) nok aksjene på deg privat, og da vil realisert gevinst utløse skatt før ny investering. Skatten kommer ikke før i påfølgende år, så hvis du kan anvende andre midler til skatten, kan du investere hele den realiserte summen i eiendom. Er det snakk om ekstremt stor gevinst kan du kanskje bli utlignet forskuddsskatt, dette kan jeg ikke si noe sikkert om.

      Slett
  2. Hei, hvordan går man frem for å handle aksjer via et AS / Holdingselskap? Feks på netfonds.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei og beklager sen respons. ASet må være registrert før du kan registrere konto hos feks Netfonds. De trenger firmaattest etc, men det er nokså grei rutine, og så sant ASet er operativt, vil resten være enkelt. Det er viktig å huske at AS og du som privatperson er helt adskilte juridiske og økonomiske enheter. Sjekk også ut det nye produktet aksjesparekonto som lanseres nå 1.9.2017.

      Slett
  3. Hei,
    Hvordan fungerer det om man har aksjer i selskaper som ikke er notert i EØS dersom man oppretter et eget AS? Må man da følge retningslinjene for beskatning på lik linje som privatpersoner? Gjelder skatteutsettelsen kun dersom man handler i EØS- noterte selskaper?

    Takk for svar.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! For aksjer som er faller utenfor fritaksmodellen gjelder vanligvis ordinære skatteregler, dvs at gevinst legges til ASets skattbare inntekt, mens tap trekkes fra skattbar inntekt. Du må aldri blande sammen ASets skatteplikt med din private skatteplikt, de er totalt adskilte skattesubjekter med ulike skatteregler.

      Så, ja - fritaksmodellen gjelder kun EØS-noterte. Dette er ingen utsettelse for ASet, men et fritak. Utsatt skatt blir det først hvis du som eier tar ut feks utbytte på et senere tidspunkt, og da skatter for gevinsten. Merk at selv om ASet ikke skatter for gevinster innen EØS, skal 3% av eventuelle utbytter legges til ASets skattegrunnlag.

      Slett
  4. Hei, ved å handle aksjer gjennom AS i Norge, trenger man da LEI (Legal Entity Identifier)?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Ja, alle bedrifter som handler i finansielle instrumenter inkl aksjer må ha gyldig LEI fra høsten 2017. Det medfører et årlig gebyr på ca kr 1.000.

      Slett
  5. Hei, har et AS med konsulentdrift i. Utover den vanlige argumentasjonen for holdingselskap (som jeg ikke har), er der grunner til å ikke investere overskudd i andre aksjeselskaper direkte? Dvs bruke konsulentselskapet som et investeringsselskap i tillegg?

    SvarSlett
    Svar
    1. Et hvilket som helst AS kan kjøpe aksjer. Men hvis det blir en vesentlig del av selskapets virksomhet og/eller omsetning, må vedtektens formålsparagraf justeres i tråd med dette. Jeg er litt usikker på om Brønnøysund krever påtegning fra revisor når vedtekter endres, men det finner du ut ved å ta en telefon dit.

      Slett
  6. Kan man kjøpe aksjer til sitt AS på for eksempel Nordnet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, AS kan handle aksjer via Nordnet .
      AS kan opprette konto hos de fleste, bortsett fra S-banken. Selv har jeg kun erfaring fra Netfonds.

      Merk at det ikke er du som kjøper aksjer til "ditt AS", det er ASet som selv har konto og som selv handler aksjer. Se på deg selv som en ansatt, selv om du ev ikke får fast lønn etc.

      Slett
    2. Forsøkte å lime inn lenke, men det gikk dårlig. Hos Nordnet må du lese under "Bedriftskunde".

      Slett
  7. Hei! Vil du anbefale at jeg investerer i aksjer/fond via mitt holdingselskap (mor-selskap) fremfor i datterselskapet under (drift)? Holding eier her datter.

    SvarSlett